Alliansens kampanj för LOV med knappar spridd under fullmäktigedebayten. Lagen om valfrihet inom hemtjänsten.
Alliansens kampanj för LOV med knappar spridd under fullmäktigedebayten. Lagen om valfrihet inom hemtjänsten. Foto: Erica Hedin/Sveriges Radio

LOV går vidare till fullmäktige

LOV vidare för slutgiltigt belsut
1:06 min

Som väntat röstade oppositionen i kommunstyrelsen under onsdagen igenom förslaget till hur lagen om valfrihetssystem (LOV) inom hemtjänsten kan införas i Göteborg.

Frågan som är ideologiskt laddad går nu vidare för slutgiltigt beslut i fullmäktige i december. Jonas Ransgård, gruppledare för moderaterna är nöjd med dagens beslut.
– Det här är inget nytt system, det förekommer i över hundra kommuner i landet. Så det är inte raketforskning, utan tvärt om rätt beprövat och fungerar väl.

Men det håller Daniel Bernmar (V) inte med om, han reserverade sig mot dagens beslut. Eftersom han menar att systemet kan komma att skena ekonomiskt.
– Jag kan konstatera att det finns egentligen ingen ekonomisk konsekvensbeskrivning som tar in det faktum att många kommuner runt om i Sverige har sett en väldigt hög kostnadsökning när man har infört LOV, utan att det har några som helst kvalitativa effekter.

Men den samlade oppositionen som röstat igenom LOV tror istället att systemet kan ge en höjning av kvalitén. David Lega (KD) är glad över det förslag som har kommit.
– Den organisation som vi beslutar oss för att ta fram kommer ju även att vara bra för att kontrollera våra kommunala hemtjänstorganisationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".