Lina-Mariah Abrahamsson, lärare på Angeredsgymnasiets språkintroduktion.
Lina-Mariah Abrahamsson, lärare på Angeredsgymnasiets språkintroduktion. Foto: Anders Hagström SR/TT Bild

Lärare protesterar mot flyktingpolitiken

"Vi får stålsätta oss varje dag för att inte förlora hoppet"
1:43 min

Lärarnas riksförbund riktar kritik mot flyktingpolitiken. 
– Den skadar eleverna, säger ordförande Åsa Fahlén.

I dag går tusentals ungdomar som riskerar att utvisas när de fyller 18 i den svenska skolan.
Situationen tär på både på eleverna och på lärarna som möter oroliga ungdomar, enligt Lärarnas riksförbund.

Lina-Maria Abrahamsson jobbar som lärare på Angeredsgymnasiets språkintroduktion och där har lärarna tillgång till en psykolog för att klara av jobbet.

– Vi får verkligen stålsätta oss varje dag för att inte förlora hoppet. För vi vill naturligtvis inte utstråla det framför våra elever, men bakom stängda dörrar är det mycket tårar, säger hon.
– Sen får man ta tag i sig själv igen, tänka positivt och gå ut och kämpa för de här ungdomarna.

Lina-Mariah Abrahamsson har jobbat med flyktingungdomar i flera år, men hon tycker att det har blivit allt jobbigare att möta ungdomarna efter att Sverige skärpt flyktingpolitiken.

Och det är en bild hon delar med många lärare.

I dag är det ett år sen regeringen gick ut och sa att svenskt flyktingmottagande behöver andrum och flyktingpolitiken tog en tvärvändning. 
För att protestera mot den skärpta politiken och mot Migrationsverkets riktlinjer anordnas ljusmanifestationer runtom i landet på torsdagen.

Åsa Fahlén är ordförande för Lärarnas riksförbund och hon kommer att delta i en av manifestationerna, på Götaplatsen i Göteborg. 
– Vi ska påtala och engagera oss mot utvecklingstendenser i skolan och samhället som kan skada eleverna och det är precis det den här skärpta lagstiftningen gör. Det skadar eleverna. Det är den rädslan och frustrationen som våra medlemmar möter.

På Angeredsgymnasiet går omkring 500 ungdomar på språkintroduktionen.
Men för Lina-Mariah Abrahamsson som möter dem varje dag är de mer än en siffra i statistiken. Och hon säger att det tär på henne att ge dem stöd, samtidigt som hon inte vet om de kommer att få stanna eller inte.
- Vissa dagar då man inte är på topp känns det så känns det nästan som att man sakteligen väntar på att de ska skickas tillbaka till döden helt enkelt, säger hon. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".