Äldreforskarna Madeleine Mellqvist Fässberg och Angela Bångsbo med initiativtagaren till priset Anna Mannheimer i mitten.
Madeleine Mellqvist Fässberg, Anna Mannheimer och Angela Bångsbo. Foto: Foto: Peter Stenberg/Sveriges Radio

Forskning om äldre belönas med nytt pris

Anna Mannheimer: Det känns som ett ämne som låg henne varmt om hjärtat
1:10 min

Två unga forskare i Göteborg får ta emot det första priset ur Forskningsfonden till Carin Mannheimers minne. Bakom fonden står Anna Mannheimer som själv delade ut priset idag.

De båda pristagarna Madeleine Mellqvist Fässberg och Angela Bångsbo får 50 000 kronor var.

Madeleine har forskat kring självmord och självmordsförsök hos äldre kvinnor och Angelas forskning handlar om vårdkedjan och hur äldre ska kunna bli mer delaktiga.

- Pengarna kommer från min mammas pjäser som tog upp detta med åldrandet. Hon var väldigt engagerad i det och det känns som ett ämne som låg henne varmt om hjärtat och som behöver pengar, säger Anna Mannheimer.

- Det känns rätt att pengarna går dit.

Carin Mannheimer skrev och regisserade bland annat TV-serien Solbacken:Avd E och teaterpjäserna Sista dansen och I sista minuten som handlar om gamla människors liv och åldrandet.

Forskningspriset delades ut i samband med årsmötet för Göteborgs universitets Centrum för Åldrande och Hälsa, AgeCap.

- Vi blev glada när Anna tog kontakt med oss, säger professor Ingmar Skoog som är en av de tre i juryn.

- Carin Mannheimer har gjort mycket för att få upp äldrefrågor på bordet och det betyder väldigt mycket för de unga forskarna att få ett sådant här pris.

- Det uppmärksammar på ett fint vis att vi måste ta hand om äldre och att äldre ska få bestämma själva även när man blir gammal, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".