Läkarna Linda Lindmark och Valdemar Erling vid Kungälvs sjukhus.
Läkarna Linda Lindmark och Valdemar Erling vid Kungälvs sjukhus. Foto: Peter Stenberg/Sveriges Radio

Sjukhus där man lyssnar på patienten

Överläkaren: Människan bakom sjukdomen träder fram
1:26 min

Har du som patient eller anhörig känt att du inte blir lyssnad på inom sjukvården? Eller att du som vårdpersonal tycker att det är svårt att få tid att kunna lyssna ordentligt?

På Kungälvs sjukhus har man sedan fem år tillbaka arbetat med en metod som kallas Andra ronden som mer fokuserar på patienten.

- Den tidigare ronden var mer att man går från säng till säng och ställer ganska riktade frågor till patienten, säger Valdemar Erling, överläkare i intermedicin och hematologi.

- Det ger inte riktigt samma möjlighet att få berätta om upplevelsen runt sjukdom och kanske inte ens om symtom man har, säger han. 

Andra ronden, där patientens egen berättelse står i centrum, är exempel på narrativ medicin som det anordnas en workshop kring under fredag och lördag.

- Forskningen visar att om vi lyssnar bättre ställer vi säkrare diagnoser och blir effektivare i att behandla rätt saker, säger ST-läkaren i psykiatri, säger Linda Lindmark vid Kungälvs sjukhus.

- Den tid vi investerar kommer vi med stor sannolikhet att få tillbaka, säger Linda som är med i nybildade Föreningen för narrativ medicin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".