Brinnande ljus
1 av 3
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Ingegärd Ljungqvist, områdeschef inom hälso och sjukvård i Askim-Frölunda-Högsbo och ansvarar för att budgeten hålls.
2 av 3
Ingegärd Ljungqvist, områdeschef inom hälso och sjukvård i Askim-Frölunda-Högsbo och ansvarar för att budgeten hålls. Foto: Erica Hedin
Anna Odén, är den som sköter kön till hospicevård i Göteborg.
3 av 3
Anna Odén sköter kön till hospicevård i Göteborg. Foto: Erica Hedin/

Kön till hospicevård växer

Handläggare Anna Odén: Det gör ont i mitt hjärta
1:34 min

Kön för att få vård i livets slutskede växer i Göteborg.  Pengarna räcker inte, så nu drar ansvariga tjänstemän i bromsen för hospicevården.

– Vi har vi fått in fler ansökningar varje månad under hela året, så i år räcker inte pengarna, säger Ingegerd Ljungqvist områdeschef för hälso och sjukvård i Askim-Frölunda-Högsbo, med ansvar för kommunens hospiceverksamhet.

Ni har nyligen fått en miljon kronor extra, räckte inte det ?

– Nej det räcker inte, vi måste begränsa antalet beviljade platser året ut.

Totalt finns det 30 hospiceplatser i Göteborg, varav tio på Kålltorps hospice som är kommunens egen verksamhet och de platserna kommer användas fullt ut. Däremot minskar kommunen beställningarna rejält hos Bräcke diakoni och Änggårdens hospice, som har tio platser vardera, för att spara pengar.

Enligt Anna Odén som handlägger ansökningarna och sköter kön till hospice-vård inom kommunen, är det just nu svårare att prioritera vem som ska få en hospiceplats.

– Det är yngre och de som har små barn som går först samt de som är ensamma och har akuta problem med ångest och smärta.

I telefon möter Anna Odén nu oro från både dom döende och anhöriga.  

– Jag känner ju detta, att det är människor i sorg och jag vet ju att det finns en fin vård att få. Det gör ont i mitt hjärta.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".