Utanför Ericsson i Borås
Foto: Olivia Ochoa/Sveriges Radio
ERICSSON

Beskedet: 460 får gå från Ericsson i Borås

Förhandlare: Har nått vissa framgångar
2:30 min

Nu kom beskedet om Ericssons framtid. All produktion försvinner från Borås och 460 personer sägs upp. Men det blir en del jobb kvar.

– Ett antal människor kommer att ha fortsatt anställning inom Ericsson, så det är en viss framgång. Men annars är det en stor sorg idag, säger Tomas Blidberg, koncernfacklig förhandlare till P4 Sjuhärad.

175 nya tjänster bildas
Efter förhandlingarna står det nu klart att all produktion försvinner från Borås och 460 personer sägs upp. En ny produktionsenhet med 175 tjänster bildas på orten som bland annat ska arbeta med logistik och mjukvaruutveckling och 50 tjänster outsourcas till ett externt bolag. 

I Kumla meddelades idag att 360 personer sägs upp. Övriga delar av sparpaketet som omfattar runt 3 000 tjänster presenteras den 8 december. 

Anställda erbjuds stöd
Samtliga uppsagda erbjuds en förlängd arbetsbefriad uppsägningstid som, beroende på ålder och anställningstid, maximalt kan uppgå till 21 månader. Uppsagda erbjuds också stöd av Trygghetsrådet.

– De kommer få ett avgångspaket vilket ger dem tid att hitta nya arbeten. Företaget är relativt generösa, utöver kollektivavtal så finns det tillägg med antal månader och avtalspensioner för de i viss ålder, säger Tomas Blidberg, koncernfacklig förhandlare till P4 Sjuhärad.

Artikeln uppdateras

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".