Ingrid Lindberg, Jan Helgeson, Linda Sternö och Borghild Håkansson medverkade under "Kultur utan gränser"
Ingrid Lindberg, Jan Helgeson, Linda Sternö och Borghild Håkansson medverkade under "Kultur utan gränser" Foto: Hasse Andersson / Sveriges Radio

Sug efter kulturell mötesplats för alla åldrar

Projektledaren: "Vi har fångat tecken i tiden"
1:25 min

– Varför lever vi så åtskilda åldersmässigt? Den frågan ställer sig Borghild Håkansson, projektledare för Kulturmöten utan gränser som slutredovisades på Draken idag.

  – Vad vi ser är att samhället bör jobba för fler mötesplatser för att vi ska kunna lära känna varandra över åldersgränserna och minska en osäkerhet inför varandra, säger Borghild Håkansson, projektledare för Kulturmöten utan gränsen och fortsätter:

– Vi har fokuserat på att mötas kring ett särskilt intresse och då har vi kulturen som ett formidabelt verktyg där åldern inte har någon betydelse utan intresset. Det vill vi verka för, det är resultatet av forskningen. Det finns ett sug efter att mötas utifrån det man är intresserad av och inte vilket år man är född. 

– Man kan också reflektera över hur man planerar och bygger staden. Var lägger man förskolor och skolor kopplat till var äldre möts. Trygghetsboenden från äldre har blivit en grej men de äldre undrar var alla barnen är, säger Borghild Håkansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".