Dagisbarn
1 av 3
Allt fler förskolor arbetar med Bygga Broar. Foto: Foto: Thomas Oneborg/SvD/Scanpix
kvinna ute
2 av 3
Emelie Rönnblad har haft stor nytta av sina kunskaper av Bygga Broa för att ta upp känsliga frågor med föräldrar till förskolebarn. Foto: 'shamiram Demir
kvinna i korridor
3 av 3
Eva olsson har skapat ett arbetssätt som gör att man kan ha en bättre dialog med föräldrar till förskolebarn. Bygga Broar sprids alltmer bland förskolor runtom i landet. Foto: Shamiram Demir/P4 Göteborg

Bygga Broar stärker förskolepersonal

Bygga Broar utjämnar skillnader på förskolan
1:45 min

I Västra Hisingen arbetar personal med att skapa dialog för att undvika krockar mellan kulturella synsätt. Projektet Bygga Broar hjälper pedagoger att ta upp känsliga ämnen med föräldrar.

Eva Ohlsson är koordinator och tog fram arbetssättet som har spridit sig till flera håll i landet.

– Det kan handla om könssegregation som tillexempel om pojkar och flickor ska leka med varandra, säger Eva Ohlsson.

Bygga Broar som arbetssätt finns i dag i Lund, Hörby, Halmstad och i Västra Hisingen, men intresset för att metoden ökar alltmer. Målgruppen är personal på förskolan. De går en femdagars-kurs i värderingsövningar, så att de lättare kan ta diskussioner med föräldrar.

Emelie Rönnblad, som är förskollärare på Landamäreskolan, har haft stor nytta av metoden Bygga Broar för att ta upp känsliga frågor som föräldrar kan ha synpunkter kring.

– Till exempel att flickor och pojkar ska hålla varandra i handen. Vi kan ha en dialog kring det, säger hon.

Bygga Broar är permanenta i stadsdelen sedan några år och arbetssättet har skapat ökad förståelse mellan personal och föräldrar, men också fler engagerade föräldrar.

– Vi har haft fler föräldrar som kommit till våra föräldramöten, säger Emelie Rönnblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".