Röhsska Museet
Röhsska museet Foto: Peter Stenberg/ Sveriges radio

Röhsska stängs i över ett år

Röhsska museet stängs tillfälligt från den 27 februari och ett drygt år framåt. Det beslutade kulturnämnden i tisdags.

Kulturförvaltningen presenterade även en övergripande handlingsplan som beskriver tillvägagångssätt, målbild och förslag till tidsram för stängningen. Förvaltningen fick också i uppdrag att nu ta fram en fördjupad handlingsplan.

Idag saknas förutsättningar för att kunna genomföra det förändringsarbetet som krävs. Verksamheten behöver kunna fokusera på det arbete som nu startar med att utveckla och förnya museet och komma till rätta med arbetsmiljöproblemen. Arbetet kommer att ta tid och därför är en stängning under ett drygt år nödvändig, enligt pressmeddelandet.

– För att kunna förverkliga en utveckling av verksamheten är arbetsmiljön avgörande. En verksamhetsutveckling kan inte påbörjas förrän organisationen står på en stabil grund. Nu ska vi fokusera på att omställningen blir så bra som möjligt för personalen och övriga. Arbetet med verksamhetsutveckling behöver ledas av en museichef med stark innehållsvision och därför kommer rekrytering av Röhsska museets nya museichef påbörjas omgående, säger Britta Söderqvist, sektorschef museer på kulturförvaltningen i ett pressmeddelande.

Det är oklart vad som händer med de inplanerade utställningarna på Röhsska muséet. Sektorchefen för museerna i Göteborg, Britta Söderqvist, berättar till P4 Göteborg att hon kommer sätta sig ner med personalen för att se hur Röhsskas planerade utställningarna eventuellt kan leva utanför det stängda museet.

Den avgående museichefen, Susanne Erixon, vill inte kommentera närmare stängningen av Röhsska, men säger till P4 Göteborg att hon anser att politikerna i Kulturnämnden gjort ett klokt och väl övervägt beslut.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".