Genre bild på barn som sitter med huvudet nedböjt.
Allt fler barn blir omhändertagna och tvingas bryta med sina familjer på grund av förtryck eller våld i hederns namn. Foto: Jessica Gow/TT

Allt fler barn far illa i hederns namn

"Dom flesta har varit utsatta för psykiskt och fysiskt våld"
2:21 min

Det kommunala vårdbolaget Gryning har under hösten fått  30 procent fler förfrågningar från Socialtjänsten om att hjälpa barn och andra som drabbas av hedersrelaterat våld.

Över 30 procent av de som är inskrivna på företaget och som lever i skyddat boende är barn under 18 år.

– Vi erbjuder skyddat boende på uppdrag av socialtjänsten, säger Linda som jobbat i många år på Gryning. Av säkerhetsskäl vill Linda inte framträda med sitt efternamn.

Det är kommunerna i Västra Götaland som äger Gryning vård. Företaget  är den största aktören i landet som hjälper utsatta för våld i hederns namn att undkomma hot och våld. De får hjälp att fortsätta leva så normalt som möjligt, fast med skyddad identitet.

– Dom allra flesta har varit utsatta för fysiskt och psykiskt våld, hot, begränsningar. De har inte kunnat sköta sina läxor, för dom behöver hjälpa till hemma, säger Linda.

Det är oftast skolan som uppmärksammar att ett barn far illa. Sedan kontaktar man socialtjänsten, som i sin tur kontaktar Gryning.

– När dom kommer till oss, det är då dom börjar må dåligt. För i en trygg miljö så finns det möjlighet att må dåligt, förklarar Linda.

Ibland kan utsatta barn få återvända till sina familjer, om förhållandena har blivit bättre. Men i många fall gör man inte det, utan fortsätter leva med skyddad identitet.

– Många föräldrar behöver hjälp och stöd att förstå vilka normer och regler som gäller i sina attityder till sina barn, säger Linda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".