Kulturhuset i Alingsås
1 av 4
Kulturhuset i Alingsås Foto: Johan Sundström/Sveriges Radio
Johan Edgren
2 av 4
Johan Edgren, chef på Alingsås bibliotek. Foto: Johan Sundström/Sveriges Radio.
Katarina Blomqvist studerar till sjuksköterska och använder ofta biblioteket för att studera på kvällarna.
3 av 4
Katarina Blomqvist studerar till sjuksköterska och använder ofta biblioteket för att studera på kvällarna. Foto: Johan Sundström/Sveriges Radio
En del av Patrik Bengtssons verk som skadades under "meröppet" på kvällarna.
4 av 4
En del av Patrik Bengtssons verk som skadades under "meröppet" på kvällarna. Foto: Johan Sundström/Sveriges Radio

Stökigt på Alingsås bibliotek under kvällarna

Bibliotekschefen: "Det har varit oroligt"
1:32 min

På grund av vandalism har konsthallen i kulturhuset i Alingsås tvingats stänga när personalen inte är där. Även biblioteket i samma hus har fått klagomål på att det är stökigt.

Biblioteket i Alingsås, som ligger i kulturhuset, började med meröppet redan 2013. Det innebär att dom har öppet på kvällar och helger utan personal.

Efter att dom nyöppnade efter en renovering i juni i år då även konsthallen, också ligger i kulturhuset, haft meröppet så har det börjat bli stökigt.

– Vi har fått synpunkter från våra besökare att det har varit oroligt, hög ljudnivå och ibland stökigt med nedskräpning, säger Johan Edgren som är bibliotekschef i Alingsås.

Städare har hittat ölburkar i papperskorgarna och polisen fått några ärenden att jobba med: en rullstol stals men kom sedan tillbaka, en lånerullstol som skadades och ett verk i konsthallen som skadades.

– Man har upplevt en större otrygghet än som var innan, säger Johan Edgren. 

 Polisen har fått behörighet till meröppet och kan nu komma in och kolla läget om det är stökigt. Även socialkontorets fältassistenter tittar till biblioteket. Kanske kan det hjälpa.

 Katarina Blomqvist utbildar sig till sjuksköterska och har ett år kvar på sin utbildning. Hon och hennes vänner använder ofta bibliotekets meröppettider för att studera och vill inte att det ska försvinna.

– Det skulle bli mer krångligt för mig som student att behöva förhålla mig till bibliotekets öppettider, att inte kunna gå hit när det passar mig, om de skulle sluta med det på biblioteket, säger Katarina Blomqvist.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".