bild på lexby från ovan
Det är det här området i Lexby som kan bli aktuellt för nybyggnation av temporära bostäder. Foto: Ida Mikko/Sveriges Radio

Torslanda aktuellt för fler temporära bostäder

Martin Öbo, tf fastighetsdirektör: Det är en väsentlig skillnad från Lilleby camping
2:23 min

Lexby och Hovgården är två nya alternativa platser som utreds för byggnation av temporära bostäder för nyanlända i Torslanda.

Under onsdagskvällen var det ett informationsmöte på Trulsegårdsskolan för intresserade torslandabor.

Där presenterades dom två förslagen vid Hovgården och Lexby. Det är kommunägd mark som idag används som jordbruksmark.

– Det handlar inte om att bebygga bägge platserna utan om att hitta den plats som passar bäst. Att vi har det här behovet bottnar i dom stora flyktingströmmar som kom till Sverige för ett år sedan, säger Martin Öbo, tillförordnad fastighetsdirektör.

Sedan tidigare finns ett kontroversiellt mellanboende vid campingplatsen i  Lilleby. Det har varit mycket negativ kritik och det vill man nu förekomma. 

– Vi vill vara ute i ett tidigt skede och informera om varför vi fastnat för just dom här platserna i Hovgården och Lexby.  Självklart har alla medborgare möjlighet att påverka, vi måste vara otroligt lyhörda för synpunkter från de boende i närheten. Men Göteborg har ett ansvar och jag vill vädja till oss alla, det här är våra nya grannar, säger Martin Öbo, tillförordnad fastighetsdirektör.

– Dessa boenden blir väsentligt annorlunda jämfört med vagnarna på Lilleby camping. Där är det campingvagnar, det är inte optimalt. Det sa jag redan i somras, säger Martin Öbo.

–  Detta som vi pratar om nu handlar om mer riktiga boenden som man ska kunna bo i under 10-15 år. 

 Under kvällens möte närvarar bland andra Park och natur, Göteborg Stadsbyggnadskontor, Framtiden AB och Trafikkontoret för att svara på allmänhetens frågor.

Det tidigare omdebatterade villavagnarna i Lilleby camping kan man läsa om i länkarna nedan.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".