Erik Nord polischef berättar för Ann-Sofie Hermansson och Stefan Löfven
1 av 2
Erik Nord polischef berättar för Ann-Sofie Hermansson och Stefan Löfven Foto: Erica Hedin / Sveriges Radio
Ann-Sofie Hermansson Stefan Löfven Anders Ygeman
2 av 2
Ann-Sofie Hermansson Stefan Löfven Anders Ygeman Foto: Erica Hedin/ Sveriges Radio

Polischefen: Dom enkla brotten får stå tillbaka

"Vi har ett allvarligt läge"
2:10 min

Den grova kriminaliteten i Göteborg leder till att polisen inte hinner utreda enklare brott. Polischef Klas Friberg informerade statsminister Stefan Löfven idag.

–  Vi lägger mycket resurser på den grova brottsligheten. Dom så kallade enklare brotten när det gäller trafik och ordningsbot har fått stå tillbaka under senare år, säger Klas Friberg, regionpolischef. 

– Jag tror att det finns en förståelse för att vi måste prioritera dom grova brotten. Men nu när vi får en förstärkning på civila utredare så är min bild att vi klarar även de enklare brotten nästa år så, säger han.

Han var idag med vid Blå Stället i Angered och redogjorde för läget för bland andra statsminister Stefan Löfven och inrikesminister Anders Ygeman.

– Jag tycker att vi har ett allvarligt läge. Men när statsministern kommer hit och visar förståelse för vår verksamhet så är jag optimistisk vad det gäller resurser. 

Av de 12 mord som skett i Göteborg i år har polisen klarat upp 7.

– Det handlar om mord i nära relation. Dom är enklare. Min uppfattning är  att vi kommer klara upp dom andra också men det tar lite längre tid, säger han förhoppningsfullt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".