Röhsska museet i Göteborg.
Röhsska museet i Göteborg stänger i februari. Foto: Matilda Källén/SR

Röhsska museet förbereder inför stängning

Britta Söderberg, sektorschef: Det var ett bra möte där vi började titta framåt
2:19 min

Idag hölls ett informationsmöte med personalen på Röhsska museet sedan kulturnämnden igår beslutade att museet ska hålla stängt i 15 månader från februari.

På Röhsska museet visas just nu verk av den danska textilkonstnären Margrethe Odgaard. Informationsmötet med personalen har precis avslutats när jag träffar Britta Söderqvist, sektorschef för stadens museer och ansvarig för Röhsska i en övergångsperiod och under rekryteringen av ny museichef som påbörjas efter jul. Hon säger att hon förstår att Kulturnämndens beslut har varit omtumlande.

– Det väcker mycket tankar, såklart, hos varje individ, både "vad händer med mig?" men också "vad händer med projekt som pågår?" och så vidare. Det var ett jättebra möte tycker jag där frågor kom upp och där vi på något vis började blicka framåt.

Enligt kulturförvaltningen ska de anställda på Röhsska ges andra uppdrag inom förvaltningen medan museet håller stängt. Samtidigt ska man se över organisation och funktioner.

Kan man utesluta uppsägningar?

– Ja, alltså, Göteborgs stad har anställningstrygghet, det vill jag verkligen poängtera. Och sedan kommer vi successivt att plocka in, beroende på funktion, beroende verksamhetens behov, med målbilden att alla medarbetare ska komma tillbaka till verksamheten.

2017 års budget för Röhsska museet är redan satt och enligt Britta Söderqvist kommer utvecklingsarbetet att ingå i denna.

Är det försvarbart att hålla ett museum stängt samtidigt som det får samma medel som det hade fått om det varit öppet?

– Ja, vad vi gör är att vi bygger verksamhet så det är absolut försvarbart tycker jag. Det stämmer att självfinaniseringsgraden för stadens samtliga museer är hög men det finns bara arbetsmiljöproblem av den här karaktären på ett museum och det är på Röhsska museet.

Medan museet håller stängt ligger fokus på utveckling av både verksamheten och arbetsmiljön. Man kommer bland annat att kalla in extern expertis och samarbeta med medarbetarna och fackförbunden. Saco och Kommunal ställer sig bakom Kulturnämndens beslut, medan Vision inte har velat se någon stängning. Kulturnytt har under dagen sökt Vision för en kommentar.

Vad som nu kommer att ske med de utställningar och projekt som är inplanerade på Röhsska under nästa år är ännu inte bestämt.

– Det som är bestämt är att huset ska vara stängt de här 15 månaderna men det är också önskvärt att det finns synlighet, att Röhsska finns synligt på andra ställen, på andra platser. Hur det ska gå till vill jag jättegärna återkomma till men jag kan inte säga något om det nu.

Röhsska museet håller stängt mellan 27 februari 2017 och 2 juni 2018. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".