Chefsåklagare Daniel Edsbagge. Tandvårdsskandalen. Foto: Richard Veldre/Sveriges Radio
Chefsåklagare Daniel Edsbagge Foto: Richard Veldre/Sveriges Radio
#P4Västgranskar

Åklagare agerar mot skandaltandläkaren

Tandläkarens misslyckade behandlingar kan vara brottsliga. Nu öppnar chefsåklagare Daniels Edsbagge vid åklagarkammaren i Uddevalla för rättsliga åtgärder mot tandläkaren.

Efter att ha tagit del av rapporteringen kring tandläkarskandalen har chefsåklagare Daniel Edsbagge beslutat om att inleda en förutredning.

– Det finns en bestämmelse i lagen att om man orsakat någon skada påverkad av alkohol, och där det krävs viss skicklighet, då kan det vara fråga om vållande till kroppsskada, grovt brott. 

Förutredningen kommer att skötas av Göteborgs åklagarkammare som har särskilt ansvar för fall som handlar om vården.

I ett brev till Göteborgs åklagarkammare skriver Daniel Edsbagge att förhör ska hållas med specialisttandläkare Eva Heller som tidigare har larmat om de dåliga behandlingarna som tandläkaren ska ha utfört.

Dessutom ska åklagarkammaren i Göteborg gå igenom den utredning av tandläkaren som gjordes av Inspektionen för vård och omsorg under 2013-2014. 

– Det handlar om att få ett bredare beslutsunderlag, säger chefsåklagare Daniels Edsbagge.

Efter att informationen har gåtts igenom ska åklagarkammaren i Göteborg fatta beslut om förundersökning ska inledas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".