Jose Figueroa
Foto: Jose Figueroa

Barnteater om att våga vara sig själv

Skådespelaren Johan Ehn: Som förälder vill man skydda sitt barn
2:00 min

Barbie-Nils och pistolproblemet heter en teaterföreställning för dom allra minsta. Den spelas i eftermiddag på Landvetter HBTQ-festival.

Nils är 5 år och i leksaksaffären vill han ha en Barbie med rosa balklänning, men pappa vill hellre att Nils ska välja en pistol. Barbie-Nils och pistolproblemet handlar om modet att våga vara sig själv. Under fredagen spelas föreställningen på Landvetter Kulturhus. På scen finns skådespelarna Johan Ehn och Anders Jansson och två dockor.

 -Jag bara föll för den här boken för att den påminde så mycket om en tid i mitt eget liv, jag var en Barbie-Nils när jag var liten. Och även om de vuxna tänkte att jag inte förstod vad de se, så plockar man ju upp saker. Insinueringar och undran om mitt beteende och om vad jag ville. Jag har ett foto när mina systrar har fått dockor och jag har fått en bil, och man ser hur ledsen jag är. Min familj var ju inte dumma eller skulle straffa mig, och det finns ju många anledningar till varför det blir ett problem. Och det är ju inte för att man tycker att det är fel att ens barn tex vill klä sig på ett visst sätt eller bete sig på ett visst sätt, utan det är för att man känner sin samtid och sin omvärld. Man vill skydda sitt barn, berättar Johan Ehn.

 Anders Jansson spelar pappan i föreställningen och har tänkt en del på föräldraperspektivet.

-Jag fick inte leka med pistoler men till slut så fick jag mamma att köpa en pistol. Jag tänker mig att pappan i föreställningen är en sån som fick leka med pistoler när han var liten. Han ser det som självklart att det är roligt med pistoler, klart grabben ska ha en pistol! Han är döv inför att han son egentligen vill något helt annat. Pappan börjar tänka på vad alla andra ska tycka och oroar sig för att sonen ska bli mobbad, och en massa mekanismer slår till

Föreställningens manus bygger på en barnbok skriven av Kari Tinnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".