Flera hundra manifesterar för rätten till assistans.
1 av 2
Flera hundra manifesterar för rätten till assistans. Foto: Hasse Andersson/P4 Göteborg
Håvard Lysebo
2 av 2
Håvard Lysebo Foto: Hasse Andersson/P4 Göteborg

Flera hundra manifesterar för rätten till assistans

Håvard Lysebo berättar om oron
1:07 min

Under lördagen manifesterar människor över hela landet under parollen ”Assistans är frihet, rädda LSS”. I Göteborg samlades 400-500 personer på Järntorget för att höja sina röster.

Under lördagen uppmärksammades den internationella funktionshinderdagen med en manifestation på 20 orter i landet. I år har 300 personer förlorat sin rätt till assistans och Försäkringskassan har ändrat sin praxis efter domar i Högsta förvaltningsdomstolen som har gjort det svårare för vissa grupper att få assistans.

Ytterligare en anledning till manifestationen är ett regleringsbrev till Försäkringskassan från regeringen som säger att myndigheten ska ”bidra till att bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen” vilket har tolkats av flera som att det ska bli färre timmar. 

Regeringen dementerar

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér har i en debattartikel i Svenska Dagbladet skrivit att det inte pågår någon nedskärning i assistansersättningen. Hon skriver att det inte finns fullständiga siffror för 2016 och att det krävs uppföljning. Samtidigt berättar hon att hon har fått flera mail och samtal från människor som är oroliga för att deras assistans ska skäras ner.

När lördagens manifestation öppnade klockan 13:00 gjorde den det med tal av Christel Juhlin vars dotter har en grav CP-skada och epilepsi.

– Det är dags att någon lyssnar på funktionshinderrörelsen. Vi har länge försökt få Åsa Regnér eller Stefan Löfven att sätta sig ner och lyssna på vad vi har att säga, men vi har inte blivit hörda så det är dags att vi går ut och visar att vi finns, säger Christel Juhlin till Erik Blix i P4 Extra.

Har du märkt av förändringarna?

– För min dotters del är det inte omprövning förrän i början av nästa år men jag har vänner runt om i hela landet som har blivit av med assistans och det är på grund av de här nya domarna då. Så jag ser anhöriga som går på knäna och vuxna som sätts i husarrest, säger Christel Juhlin.

Normal variation

Anna-Lena Sörensson (S) är riksdagsledamot i socialutskottet och menar att det inte varit regeringens ambition att skära ner utan att få kostnadskontroll men att det finns en uppfattning om nedskärning som skapat oro. Hon hänvisar också till Högsta förvaltningsdomstolen när det gäller dem som har blivit av med assistanstimmar.

– Enligt Försäkringskassan har det mest med att göra att det har kommit domar från Högsta förvaltningsdomstolen som Försäkringskassan har att följa naturligtvis, säger Anna-Lena Sörensson till P4 Extra

– Sen säger Försäkringskassan också att ungefär 300 personer är normalt ett år. Det är den vanliga variationen, så vi får vänta tills vi får en uppföljning, fortsätter hon.

Kan förändra hela livet

Bland flera av dem som manifesterar är oron stor inför Försäkringskassans nya praxis. Håvard Lysebo, vars dotter måste sondmatas, säger att de nu lever i skräck.

– Det är ständig oro för att helt bli av med assistansen eftersom man inte längre räknar matning via sond som ett grundläggande behov från Försäkringskassan.

Håvard Lysbo berättar att hans dotter behöver stöd all vaken tid och om assistanstimmarna dras in kan det få allvarliga konsekvenser för familjen.

– Om det blir såhär måste vi sluta att förvärvsarbeta och vår dotter blir totalberoende av båda föräldrarna hela tiden. Hon kommer inte få någon frihet från oss under resten av sitt liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".