Svenska fans under söndagens match i grupp A mellan Sverige och Spanien under handbolls-EM på Hovet i Stockholm.
Svenska fans under söndagens match i grupp A mellan Sverige och Spanien under handbolls-EM på Hovet i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sverige - Spanien 25-19

Svensk seger i EM-premiären: ”Otroligt bra försvar”

Linn Blohm: ”Jätteskönt att vi får till det i två halvlekar”
1:03 min

Det svenska handbollslandslaget vann EM-premiären mot Spanien inför 7 900 åskådare på Hovet i Stockholm.

Strålande försvarsspel, snabba kontringar och seger mot Spanien med 25-19.

EM på hemmaplan fick bästa möjliga start för det svenska handbollslandslaget, som efter premiären gett sig själv ett utmärkt läge inför fortsättningen.

– Jag tycker vi gör en jättebra match och det var skönt att få till två bra halvlekar. Vi har ett otroligt bra försvarsspel där alla jobbar för varandra, säger mittsexan Linn Blohm.

Hovet var fullsatt, 7 900 personer, och näst intill helgult tack vare en sponsor som bjudit samtliga i publiken på en tröja. Jublet var näst intill öronbedövande när Sverige gjorde entré.

– Helt otroligt. Det gör att man blir extra taggad, säger Linn Blohm.

För två år sedan fixade det svenska landslaget brons på EM i Kroatien och Ungern. Men de två mästerskapen som har spelats sedan dess - VM i Danmark för ett år sedan och OS i Rio de Janeiro i augusti - slutade med besvikelse och tidig sorti för de blågula.

Spelet Sverige visade upp i EM-premiären i Stockholm vittnade om att det kan gå betydligt bättre den här gången. Mycket tack vare försvarsspelet.

Förbundskaptenen Henrik Signell valde att låta mästerskapsdebutanten Anna Lagerquist starta i stället för mer rutinerade Blohm, som de senaste veckorna dragit med en fotskada. I den första halvleken mot Spanien imponerade Lugispelaren med sitt aggressiva och hårda arbete tillsammans med Sabina Jacobsen i mittförsvaret.

– Jag var riktigt taggad. Större delen av matchen jobbar vi bra bakåt och det känns tryggt. Det känns också som att vi lyfter varandra, säger Lagerquist.

Efter en jämn start kunde Sverige mot slutet av matchens första halva springa ifrån till en femmålsledning, tack vare ett par enkla kontringsmål från Nathalie Hagman. Den svenska högersexan blev bästa svenska målskytt tillsammans med Jenny Alm, båda med totalt fem mål.

Spanien, som tog silver på EM 2014, sågs på förhand som den tuffaste utmanaren om gruppsegern för Sverige. I EM-premiären var dock Sverige klassen bättre.

Efter halvtidsvilan kom Johanna Bundsen i det svenska målet igång och plockade en hel del bollar.

Trots att vanligtvis pålitliga målskyttarna Isabelle Gulldén (två mål i matchen) och Ida Odén (ett mål) inte fick någon större utdelning på sina avslut så kunde Sverige, framburet av publiken, öka på sin ledning som ett tag var uppe i sju mål.

Segermarginalen blev till slut sex mål, 25-19. I nästa match, på tisdag, väntar Slovenien för Sverige på Hovet.

– De spelar jämnt med Serbien, som är ett bra lag. Vi behöver spela riktigt bra för att vinna den matchen, säger Nathalie Hagman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".