Ronny Johansson, mjölkbonde på Häljereds gård.
1 av 3
Ronny Johansson, mjölkbonde på Häljereds gård. Foto: Anders Hagström/P4 Göteborg
De gamla betesmarkerna runt Häljeredsgård ser nu ut som en byggarbetsplats. Nästa år ska ombyggnationen vara klar.
2 av 3
De gamla betesmarkerna runt Häljeredsgård ser nu ut som en byggarbetsplats. Nästa år ska ombyggnationen vara klar. Foto: Anders Hagström/P4 Göteborg
Mjölkbonden Ronny Johansson framför sina kor i ladugården.
3 av 3
Just nu finns det plats för 110 kor och ungdjur på gården. Efter ombyggnationen ska det finnas plats för omkring 150. Foto: Anders Hagström/P4 Göteborg

Häljeredsgård ska öppnas för skolelever

"Stad och land är beroende av varandra"
1:03 min

Göteborg ska bli bättre på lokalproducerad mat och skolungdomar ska få bättre förståelse för hur matproduktionen går till.

Häljereds gård är en av fem mjölkgårdar i Göteborgs kommun och det är den sista som finns kvar i kommunens ägo. Nu satsar kommunen 17 miljoner kronor på att bygga om gården. 

– Vi vill ha en mer ekologisk produktion, men vi vill också ha mycket produktion så att Göteborgarna kan äta mat från närområdet, säger Ulf Kamne (MP), kommunalråd. 

– Det är en del av omställningen till ett hållbart samhälle. 

Pengarna kommer användas till att göra gården självförsörjande på el genom en biogasanläggning. För att förbereda för ekologisk drift och så ska en visningsdel byggas så att skolklasser och allmänheten ska kunna besöka gården och få se hur mjölkproduktionen går till. 

– Det är ett sätt för kommunen att visa var maten kommer ifrån och att den är lokalproducerad, säger mjölkbonden Ronny Johansson som arrenderar Häljereds gård av kommunen. 

– Jag tror inte att konsumenter idag förstår riktigt var maten kommer ifrån eller hur det fungerar och att stad och land är beroende av varandra. Det blir en väldigt fin möjlighet för alla i Göteborg att komma hit och titta, säger han. 

Moderaternas kommunalråd Jonas Ransgård säger till P4 Göteborg att han är kritisk till att kommunen satsar 17 miljoner på upprustningen och att gården i stället borde säljas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".