soporcollage
1 av 4
Bostadsbolaget Poseidon har börjat ge böter till de som slarvar med att kasta soporna på rätt plats. Foto: Shamiram Demir/Sveriges radio
kvinna i hjällbo
2 av 4
Kristina Karlsson är boende i Hjällbo och hon tycker det är bra med hårdare tag mot dom som skräpar ner.

Poseidon bötfäller skräpiga hyresgäster

"Det är inte självändamål att ligga och leta i soporna"
1:47 min

Under en tid har bostadsbolaget Poseidon i Hjällbo bötfällt de som slarvar med att kasta soporna. och det har blivit renare i området.

Ali Koc, som bott i området i 26 år, fick en bot på 400 kronor i somras för att man hittade hans namn på en faktura i en soppåse intill sopstationen.

– Dom hade inget bevis på att jag skräpat ner. Jag påpekade att de inte tagit mig på bar gärning men de sa att de sett mitt namn på fakturan i soppåsen, säger Ali Koc . Han betalade boten men känner sig orättvist behandlad.

Han polisanmälde, men polisen hänvisade till tingsrätten. Ali Koc tycker det är dåligt att hans bostadsbolag sedan många år tillbaka går på "enbart misstankar" och inte riktig bevisning för att bötfälla de boende. Men av rädsla för att hamna hos Kronofogden betalade han boten under hösten.

Information på flera språk har satts upp i trapphusen i Poseidons bostäder i Hjällbo om att man bötar folk med 800 kronor om man ser skräp kring soporna, eller om man lämnar vagnar och cyklar i trappuppgången. Och det har gett resultat. Ungefär fem personer bötfälls varje månad.

– Nedskräpningen är ett jätteproblem och många hyresgäster tycker det är bra att vi äntligen tar tag i detta, säger Svante Lahti som är distriktschef för Poseidon Hjällbo.

Hur vet ni vem som skräpat ner? Tar ni folk på bar gärning?

– Våra hyresvärdar är ute. Det är inte ett självändamål att rota i soporna och hitta adresser men vi måste få till ett riktigt beteende. Vi fotograferar också och bötfäller, säger Svante Lahti.

De boende i Hjällbo tycker det är bra med hårdare tag, för man är trött på skräpet. Sabah Mahmoud och Kristina Karlsson är själva trötta på att se folk kasta skräp omkring sig.

– De fimpar överallt och slänger ner från balkongerna

– Jag har gått ut och städat själv. Poseidon går runt och plockar skräp och håller ordning i området men man hinner inte med allt.

Hur ska man få folk att inte skräpa ner?

– Sätt ut fler sopkorgar, tycker Mohammed Abdi. Men han tycker inte man ska bötfälla eftersom det kan drabba barnfamiljer som redan har dålig ekonomi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".