bild på ledamöter i kommunfullmäktige i Göteborg  25 februari 2016, det är paus i mötet och ledamöterna står och samtalar i grupper.
Göteborgarna vill ha större inflytande på kommunala beslut och verksamheter. Foto: Erica Hedin / Sveriges Radio

Medborgarna tycker till om Göteborg

Hälften av göteborgarna skulle starkt rekommendera vänner och bekanta att flytta till kommunen, 13 procent skulle avråda. Det visar stadens senaste medborgarundersökning.

Göteborg stad har för första gången deltagit i Statistiska centralbyråns medborgarundersökning, som i år ersätter den så kallade stadsmiljöenkäten som tidigare skickats ut vartannat år till 8000 göteborgare. I SCB:s enkät har 1200 göteborgare fått tycka till om hur det är att bo och leva i Göteborg, det skriver stadens tidning Vårt Göteborg.

Bra betyg får tillgång på utbildning, arbetsmöjligheter, kommersiella verksamheter och fritidsaktiviteter. Även räddningstjänst, vatten och avlopp och kultur är områden där stadens verksamhet får tummen upp.

Sämre betyg får äldreomsorg, skola och inflytande att påverka politiska beslut.

– Att vi får sämre betyg på de här områdena är inte oväntat. Det är områden som är prioriterade och där det redan pågår många aktiviteter, säger Christina Ceder, till Vårt Göteborg.

Som åtgärd för att ge medborgarna en större möjlighet att påverka politiska beslut ska Göteborgarna från och med januari nästa år kunna lägga ett e-förslag. På stadens hemsida ska man då kunna logga in och lämna ett förslag till politikerna. Om 200 personer gillar förslaget så går det vidare till ansvarig nämnd för beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".