Tina Karlsson
1 av 2
Tina Karlsson, chef över fältverksamheten hos socialförvaltningen i Alingsås. Foto: Johan Sundström, Sveriges Radio
Carlos Vales
2 av 2
Carlos Vales, fältsekreterare, oroas för nedskärningarna på Socialförvaltningen i Alingsås. Foto: Johan Sundström/Sveriges Radio

Alingsås tvingas minska arbetet med utsatta barn

Tina Karlsson: Det är en sorg
1:22 min

I Alingsås har det kommit in fler än 1000 orosanmälningar som rör barn och unga. Trots det måste socialförvaltningen göra sig av med en av sina fyra fältsekreterare som jobbar med utsatta barn.

Antalet orosanmälningar rörande barn och unga som kommit in i Alingsås i år är över 1000. Och det är en fördubbling mot förra året.
I Alingsås jobbar i dag fyra fältsekreterare med barn och unga. I slutet av november kom beskedet att en av tjänsterna måste bort eftersom kommunens budget går back.

– Det är en sorg för mig att man skär ner i det förebyggande arbetet när vi ser att orosanmälningarna ökar lavinartat i kommunen, säger Tina Karlsson, enhetschef på socialförvaltningen med ansvar för fältarbete.

Carlos Vales har varit fältsekreterare i många år i Alingsås, och han menar att det kommer att bli svårare att fånga upp barnen och ungdomarna.

– Det är väldigt många ungdomar som kommer att hamna mellan stolarna, som inte kommer att synas, säger Carlos Vales som är fältarbetare på Alingsås kommun och jobbar med barn och unga.

Antal orosanmälningar till socialförvaltningen Alingsås

2014: 712

2015 : 573

2016: 1145 (till och med november)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".