Sara Andersson
Sara Andersson är arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen. Foto: Filip Kruse/Sveriges Radio.

Fler och fler får jobb i Västra Götaland

Arbetsförmedlingen: Tillskottet som behövs kommer från utrikes födda
1:40 min

Stark tillväxt och högkonjunktur gör att fler och fler får arbete i Västra Götaland. Det visar Arbetsförmedlingens stora arbetsmarknadsprognos som presenterades idag.

Men det finns orosmoln, till exempel att den kompetens som arbetssökande har inte är den som arbetsgivare behöver.

– Samhället måste bli bättre på att lösa den typen av matchningsproblem, inte minst när det gäller dem som är utrikesfödda. Det är oerhört viktigt att få in den gruppen i arbete, anser Sara Andersson, som är arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

– Det tillskottet som behövs, i form av sysselsättningsökning och ökad arbetskraft, det kommer från utrikes födda. På det sättet är det ett gynnsamt läge eftersom det kommer många människor till vårt land nu.

– Det är en stor bredd på de som kommer. Många har en utbildndning med sig och det ska vi naturligtvis utnyttja. Sedan finns det människor som har en bristfällig utbildning och där krävs det stora utbildningsinsatser, säger Sara Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".