Leif Kyldal från facket SEKO. Foto:Josipa Kesic/Sveriges radio

Personal lämnar häktet i Göteborg

"Det blir ännu tyngre för de som är kvar"
1:40 min

Dåliga scheman och låga löner på häktet i Göteborg gör att många av de anställda väljer att söka sig till andra jobb.

Personalomsättningen i år är uppe i 12 procent vilket är en fördubbling jämfört med förra året. Det är flera faktorer som har orsakat att folk söker sig från häktet.

– Ett problem är ju lönesättningen, att man har samma värde som kriminalvårdare på andra ställen, typ Stockholm eller Malmö, säger Leif Kyldal som är ordförande för fackförbundet SEKO på häktet i Göteborg.

– Ett annat problem är att man inte har de rättigheter som kollektivavtalet säger, med ledigheter och så vidare, säger han och fortsätter:

– Då tittar folk på om det finns några andra jobb som är bättre och då försvinner de.

Under hela förra året slutade 12 personer på grund av att de hittat andra jobb och i år fram till och med november så hade 31 personer slutat. Personalomsättning i procent har legat på mellan 6-7 procent de senaste åren men ligger alltså på runt 12 procent hittills i år. Facket är oroliga för hur detta påverkar arbetsplatsen.

– Konsekvensen blir att det blir ännu tyngre för de som är kvar. Om nu erfaren personal eller ja, personal överhuvudtaget försvinner, så ska de ersättas med nya. Och det sätter sig aldrig i organisationerna, det blir aldrig lugn och ro, det blir en ständig omsättning av personal och ständig oro, säger Leif Kyldal.

Facket menar att ledningen borde göra mer för att få de anställda att stanna kvar och fortsätta jobba på häktet istället för att välja andra arbetsgivare, men det görs redan flera saker säger Per Wernersson som är tillförordnad kriminalvårdschef på häktet i Göteborg.

– Generaldirektören har initierat ett arbete för hur vi ska bli en attraktivare arbetsgivare och bland annat, scheman är en viktig del för många. Och det är lön och arbetsförhållanden i stort som man ser över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".