Ganska tomt tidigt på dan på HPV-eventet.
Ganska tomt tidigt på dan på HPV-eventet. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.

Stökigt vid region-event i Gamlestaden

Det blev oroligt när polisen skulle tömma ett event med underhållning och hälsoinformation på medborgarhuset i Gamlestan i Göteborg på lördagskvällen och där stenkastning mot polisen förekom.

Hela dagen hade det pågått ett evenemang för att få unga kvinnor att vaccinera sig mot HPV-viruset som bland annat kan orsaka livmoderhalscancer. Det fanns också annan hälsoinformation om bröstcancer, ung cancer, hälsoguider, kampsport och annat. 

Tanken med eventet var att ta ett nytt grepp att med musik och underhållning locka unga tjejer/kvinnor från nordost att vaccinera sig i högre utsträckning. Då det just är tjejer från nordost som i mycket lägre omfattning vaccinerat sig.

Läs mer: Ovanligt sätt locka unga kvinnor till hälsoinformation

Planeringen hade också gjorts tillsammans med den ideella kvinnorättsföreningen Projekt X från ungdomssatsningen Radar 72 i Kortedala och andra unga vuxna. Ansvarig för eventet var Västra Götalandsregionens Kunskapscentrum för jämlik vård.

En mindre grupp äldre personer delade ut flygblad mot vaccineringen utanför lokalen, vilket vår reporter Lasse Nilsson kunde konstatera då han besökte eventet under dagen. Regionen bedömde situationen med gruppen utanför som lite hotfull och därför var polis på plats redan tidigt på dagen. 

Men arrangörerna hade missbedömt intresset för festen som följde och beslöt att avbryta festen vid 21-tiden, som var tänkt hålla på till midnatt med olika artister. Då fanns 350 personer i lokalerna, varav cirka 200 i den lokal där artisterna uppträdde och folk ibland dansade.

– När trycket blev för stort tog man hjälp av polisen att avbryta festen. Det var då det blev oroligt och man började kasta sten, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.

Polisen kallade på förstärkning och man var som flest 30 poliser på plats.

Ingen person ska ha kommit till skada men två polisbilar fick skador. En person greps för ordningsstörning. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".