Isabelle Gulldén mot Nederländerna.
Isabelle Gulldén mot Nederländerna. Foto: TT Nyhetsbyrån.
Sverige-Nederländerna 30-33

Tung svensk förlust i handbolls-EM mot Nederländerna

Isabelle Gulldén: ”För dåliga hem helt enkelt”
1:36 min

I handbolls-EM föll Sverige i huvudrundans första match mot Nederländerna med 33-30.

Sverige föll i handbolls-EM då Nederländerna var klassen bättre i huvudrundans första match och vann med 33-30 inför 6 102 åskådare i Scandinavium, Göteborg.

Det lilla extra saknades för att Sverige skulle ha en chans att vinna den här matchen.

– Vi löper inte riktigt hem, löper inte riktigt på kontring, Försvars- och målvaktsspelet fungerar inte riktigt i dag. Vi lyckas inte ordna saker under matchen gång, som deras snabba avkast, säger Nathalie Hagman till Radiosporten efter förlusten.

– De löper sönder oss i dag. De löpte på allt, kontringar, snabba avkast. Vi är för dåliga hemåt helt enkelt, säger Isabelle Gulldén.

Sverige ledde till en början med 2-1 innan Nederländerna gick fram till en 4-2-ledning. Därefter släppte aldrig bortalaget greppet om matchen. I halvtid stod det 14-13 till Nederländerna, en ledning med mersmak.

– Tack vare nederländska utvisningar är Sverige med i matchen. Jag är missnöjd med hur det svenska försvarsspelet ser ut. Vi blir överraskade av vissa saker. När bollen väl erövras så har vi inte tillräckligt med tryck i andrafasspelet, sa en kritisk expert Magnus Wislander i halvtid och fortsatte:

– Jag letar lite syndare i Bella Gulldén. Hon ser trött ut med jämna mellanrum. Hon skulle behöva vila en femminutersperiod varje halvlek.

Nederländerna fortsatta på den inslagna vägen i inledningen av andra halvlek och gick upp i tremålsledning. Sverige tuggade sig in i matchen efter ett målvaktsbyte då Johanna Bundsen ersatte Filippa Idéhn.

Louise Sand kontrade in en reducering och Sverige var ett mål från kvittering. Men när man misslyckades med att sätta 25-25 kunde Nederländerna än en gång dra ifrån. Till slut vann bortalaget med 33-30. 

– Man behöver ta sig en tankeställare och analysera vad som behövs. På måndag är det ny match (mot Frankrike). Vill man vara med och ta poäng så måste man vara lite kritisk och se vad som inte är så bra, säger Magnus Wislander.

Nederländerna tog sig med en poängs marginal förbi Sverige efter segern. Även Tyskland är förbi då man tidigare under dagen besegrade Serbien med 26-19.

– Det är många kontringsmål som gör att resultatet blir som det blir. Anfallsspelet är periodvis riktigt bra, säger assisterande förbundskapten Janne Ekman. 

Två lag går vidare från gruppen. Sverige har kvar Frankrike att möta på måndag och därefter Tyskland på onsdag.


MATCHFAKTA

Sverige-Nederländerna 30-33 (13-14)

Sverige: Isabelle Gulldén 8, Johanna Westberg 7, Linn Blohm 4, Jamina Roberts 4, Louise Sand 3, Hanna Blomstrand, Nathalie Hagman, Sabina Jacobsen, Jenny Alm.
Nederländerna: Cornelia Groot 7, Estavana Polman 6, Yvette Broch 4, Laura van Der Heijden 3, Maura Visser 3, Debbie Bont 2, Danick Snelder 2, Kelly Dulfer 2, Michelle Goos 2, Angela Malestein, Tess Wester.

Publik: 6 102.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".