Patricia Andersson Emina Halalkic. HPV-ambassadörer.
Patricia Andersson och Emina Halalkic. HPV-ambassadörer. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.

Ovanligt sätt locka unga kvinnor till hälsoinformation

HPV-ambassadör Patricia Andersson: En jättebra grej.
1:41 min

För att få fler unga kvinnor från nordöstra Göteborg att vaccinera sig mot livmoderhalscancer och också få annan hälsoinformation hölls ett ovanligt event i Gamlestan i går.

Med personliga inbjudningar ville man locka 3 300 kvinnor mellan 18 och 23 år med underhållning och gratis vaccinering på plats.

Själva eventet hade unga varit med om att utforma, en av dessa är Patricia Andersson:

– Jag tycker det är en jättebra grej för hälsan är väldigt viktig. 

Är det så här det måste gå till att locka unga tjejer med musik? 

– Det kanske inte är ett måste. Men det är många unga tjejer som dras till den här musiken.  

Bakgrunden till att just tjejer från nordöstra Göteborg erbjuds gratis vaccin är att knappt hälften av dom vaccinerat sig jämfört med tjejer från övriga stan som fått gratis vaccin tidigare. I nordöstra Göteborg har 25-30 procent vaccinerat sig medan i övriga Göteborg ligger siffran på 60-65 procent. 

Läs mer: Stökigt vid region-event i Gamlestaden

Därför har Västra Götalandsregionens Kunskaps centrum för Jämlik vård satsat en halv miljon kronor på det här projektet - där jobbar Pia Nordström:

– Vi har samarbetat med en grupp unga ideellt arbetande kvinnor som är vår målgrupp och så har vi tillsammans utformat det här: Hur tycker ni, vi ska nå unga kvinnor i de nordöstra stadsdelarna för att få ut viktig information om hälsa och också HPV och också vaccination, har vi frågat.

26 unga kvinnor valde att vaccinera sig under eventet. Men kvinnor mellan 18 och 23 år från nordost kan fortsätta göra det gratis på vårdcentraler året ut. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".