Ostindiefararen Götheborg. Foto: Claudio Bresciani /TT
Ostindiefararen Götheborg. Foto: Claudio Bresciani /TT

Resultatet: Ostindiefararen räddas - får stanna kvar i Göteborg

"Det här är göteborgarnas skepp"
1:14 min

Flera aktörer från Göteborgsregionens näringsliv går samman för att skapa ett nytt besöksmål i Göteborgs city.

Nya Masthuggskajen blir ny placering för Ostindiefararen Götheborg. Runt skeppet byggs ett besökscenter som ansluter till Göteborgs långa historia som internationell handels- och sjöfartsstad, skriver Stiftelsen Ostindiefararen Götheborg i ett pressmeddelande.

Ett konsortium med Stena, Elof Hansson, NCC och Riksbyggen säkrar finansieringen tillsammans med SKF, Volvo Cars och AB Volvo samt Västra Götalandsregionen, som väntas fatta beslut i frågan på onsdag, och de tre kommunala bolagen Business Region Göteborg, Göteborg & Co och Göteborgs Hamn.

Näringslivet står för 65 procent av finansieringen som säkrar verksamheten de kommande tio åren. Västra Götalandsregionen och de tre kommunägda bolagen Business Region Göteborg, Göteborgs Hamn och Göteborg & Co delar på den resterande finansieringen.

– Ostindiefararen Götheborg är en symbol för en av staden Göteborgs stora styrkor. Internationell handel från Göteborg är en grundbult i den svenska ekonomin. Därför är det glädjande att vi har hittat en lösning för att skeppet kan finnas kvar i staden, säger Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

– Näringslivets engagemang är glädjande och det är bra att huvudsaklig finansiering sker därifrån, säger Jonas Ransgård (M), kommunstyrelsens andre vice ordförande.

Lagom till Göteborgs 400-årsjubileum 2021 ska en permanent besöksanläggning stå färdig runt Ostindiefararen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".