Brandbil Göteborg
För att nå upp till 90-procentsmålet skulle det krävas ytterligare 14 brandstationer. Foto: Peter Stenberg/Sveriges Radio

Räddningstjänsten klarar inte larmtider

"Det är väldigt bekymmersamt"
1:41 min

Räddningstjänsten i Storgöteborg lever inte upp till sitt mål för utryckningarna. Det framgår av en ny konsultrapport som Räddningstjänstdirektören i Storgöteborg, Lars Klevensparr, fått på sitt bord.

Målet för Räddningstjänsten är att vara på plats inom 10 minuter för 90 procent av de bostadsadresser dit man larmas.

Men så snabbt går det bara i 55 procent av fallen visar det sig nu.

– Det är klart det är väldigt bekymmersamt. Vi har levt i någon ljusblå värld, säger Lars Klevensparr, Räddningstjänstdirektör i Storgöteborg.

– Tidsfaktorn är ju oerhört viktig framförallt för den som är skadedrabbad. Varje sekund kan ju vara avgörande i ett kritiskt läge.

Läs mer: Mölnlycke får behålla sin brandstation

För att nå upp till 90-procentsmålet inom 10 minuter slår rapporten fast att skulle krävas ytterligare 14 brandstationer i Storgöteborg, utöver de elva heltidsstationer och åtta deltidsstationer som redan finns idag.

– Det finns inte ens på kartan. De pengarna kan säkert användas till något mer vettigt, säger Lars Klevensparr.

Hur ska Räddningstjänsten göra då?

 Under vissa tider behöver vi inte vara inne på brandstationerna, utan mer ute på så kallade hot spots för att bättra på siffrorna.

– Men vi kommer aldrig att nå 90 procent av alla bostäder inom 10 minuter vågar jag påstå, säger direktören för Räddningstjänsten i Storgöteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".