En kvinna i Kviberg får hjälp av hemtjänsten.
Vårdtagaren Ulla Möller får hjälp av hemtjänsten med sin träning. Foto: Kristian Risenfors/P4 Göteborg

Svårt att rekrytera personal till hemtjänsten

"Lönen och statusen måste höjas"
2:05 min

För stadsdelarna i Göteborg blir det en dragkamp för att kunna locka till sig personal.

Vårdtagaren Ulla Möller i Kviberg märker av personalbristen inom hemtjänsten.

– Det är inte samma personal som kommer och ibland är det nya svenskar som kommer. De är jätteduktiga men kan inte alltid vårt språk. Så man märker att det är för få, säger hon.

Päivi Saari Kula har jobbat inom hemtjänsten i 20 år. Hon tycker att det blivit sämre den senaste tiden.

– Den grundbemanningen som finns räcker inte till för att fylla ut alla arbetspassen just nu. Så därför behöver vi ta in vikarier på de passen som fattas. Många gånger hittar vi inte vikarier i de mest akuta lägena och då har vi fått ta in ordinariepersonal på övertid, säger hon.

Vad får detta för konsekvenser?

– Ordinarie personal som beordras in blir tröttare, lättare sjuka att man blir utarbetad.

Vad kan göras för att göra jobbet mer attraktivt?

Höja lönen och höja statusen! Det finns också många fördomar vilket är tråkigt för det är ett väldigt bra och givande yrke, säger Päivi Saari Kula.

I Stadsdelsnämnden Östra Göteborg var frågan om svårigheterna med att rekrytera uppe på sammanträdet senast den 13 december. Bland partierna råder de en enighet kring ett yrkande där de vill att förvaltningen ska göra redovisning av vilka konsekvenser svårigheterna med att rekrytera personal får. De vill också att förvaltningen redovisar vilka åtgärder som vidtagits och att de redovisar hur mycket av det ekonomiska överskottet som Stadsdelsnämnden Östra Göteborg förväntas göra under 2016 som beror på vakanser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".