Elev skriver med en blyertspenna i ett skrivhäfte. Foto: Jessica Gow/TT.
Foto: Foto: Jessica Gow/TT.

Beskedet: Sverigefinska skolan stängs i Göteborg

Skolinspektionen: Det handlar om en mängd brister
1:34 min

Skolinspektionen återkallar tillståndet för Sverigefinska skolan i Göteborg. Det innebär att skolan och fritidshemmet stängs den 6 januari.

Anledningen är att föreningen som driver skolan inte har åtgärdat allvarliga missförhållanden i utbildningen. Det handlar bland annat om att högstadieeleverna får undervisning i de flesta ämnen av obehöriga lärare och att behövande elever inte får särskilt stöd.

– Det är en undermålig verksamhet som bedrivs där och så har det varit under lång tid, säger Björn Persson på Skolinspektionen till P4 Göteborg.

Sverigefinska skolan har 67 elever i förskoleklass och grundskola. Det blir nu upp till varje elevs hemkommun att ordna plats i annan skola till vårterminen.

Läs mer: Göteborgin Ruotsinsuomalainen koulu suljetaan

Sverigefinska skolan drivs av en förening och nu har de tre veckor på sig att överklaga Skolinspektionens beslut.

Skolans huvudman vill inte kommentera Skolinspektionens beslut innan han läst in sig på grunderna. Han vill inte heller kommentera ett eventuellt överklagande ännu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".