Digitala biljetter i mobilen framtiden för Västtrafik
Här ska Västtrafiks resenärer köpa sin biljett Foto: Peter Stenberg/Sveriges Radio

Så blir Västtrafiks nya priser

"Vi vill hålla ner prishöjningen den här gången"
1:49 min

Från och med den 8 januari blir det nya priser för Västtrafiks resenärer. Nästa års prishöjning blir ungefär hälften av vad tidigare prishöjningar brukar vara.

Priserna höjs i genomsnitt med 2,5 procent. Lägst prishöjning blir det för de som har periodkort. För de som reser med kortet Regionen runt 30 dagar blir priset till och med billigare efter den 8 januari.

Västtrafik har tidigare berättat att det inte blir någon satsning på ett nytt betalningssystem med plastkort. Framtida satsningar handlar om det digitala, som appen Västtrafik To Go. Men där finns ingen möjlighet till kontoladdning.

– Vad vi däremot kommer göra är att försöka jämna ut priserna mellan enkelbiljett på Västtrafik To Go och kontoladdningspriset på Västtrafikkortet. Om fler ska kunna välja Västtrafik To Go så måste prisskillnaden jämnas ut, säger Maria Björner Brauer, försäljning och marknadschef på Västtrafik.

 Varför är det dyrare i appen?

– Kontoladdningen är ett rabatterat pris. Rabattens får man just för att man binder sina pengar i förväg. Enkelbiljett på Västtrafik To Go är precis som att köpa en enkelbiljett ombord eller i Pressbyrån, säger Maria Björner Brauer.

Under nästa år kommer flera uppdatering till Västtrafik To Go. Till exempel möjligheten att låna ut sin periodbiljett och en påminnelsefunktion till periodkortskunder.

Västtrafikkortet med kontoladdningsfunktion med det lägre priset kommer på sikt att försvinna. Men det finns ännu inget beslut om när. Som exempel tar Skånetrafiken bort sitt likande system 2019.

Exempel på Västtrafiks nya priser

Enkelbiljett Vuxen Göteborg: 29 kr (tidigare 28)

Kontoladdningspris Vuxen Göteborg: 23 kr(tidigare 22)

Månadskort Vuxen Göteborgs kommun: 610 (tidigare 600)

Regionen runt 30 dagar Vuxen: 1 765 kr (tidigare 1 695 kr)

Alla nya priser hittar du HÄR

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".