Tåget backar tillbaka för att hämta upp väntande resenerärer i Åsa efter att ha missat att stanna vid stationen. Foto: Samira Othman /Sveriges radio
Foto: Samira Othman/Sveriges Radio.

Förslag: Inga fler tågstopp i Åsa

"Förutsättningarna finns inte för att justera stoppbilden"
2:28 min

Öresundstågen kan inte göra fler tågstopp i Åsa. Det är vad vd:n och planeringschefen på Hallandstrafiken kommit fram till.

De har nu presenterat sin utredning för politikerna i Hallandstrafikens styrelse. Politikerna kommer framöver att fatta det slutgiltiga beslutet om utökade tågstopp.

– Slutsatsen är kortfattat att vi ser trängsel på spåren, det vill säga att infrastrukturen längs med västkustbanan innebär begränsningar. Vi ser att det finns en risk i att justera stoppbilden på Öresundstågen, vilket får effekt att tidhållningen för hela systemet kan försämras, säger Daniel Modiggård, planeringschef Hallandstrafiken.

 Så som läget är just nu kan det alltså inte bli fler stopp i Åsa? 

– Vi jobbar på andra sätt att förbättra tågtrafiken till och från Åsa, men just denna frågeställningen berör Öresundstågen och de tågen som trafikerar från Köpenhamn, Malmö och upp till Göteborg. Där ser vi begränsningen i infrastrukturen och att förutsättningarna inte finns för att justera stoppbilden, säger Daniel Modiggård. 

Men Hallandstrafiken ser ändå ett behov av en fullt utbyggd västkustbana.

– 85 procent av västkustbanan är i dag i form utav dubbelspår, men det kvarstår enkelspår genom Varberg. Vi ser behov av förbättrad kapacitet norr om Kungsbacka, in mot Göteborg, säger Daniel Modiggård.

De ser även en begränsning i Halmstad, och bangårdsutformningen där. 

När skulle det vara aktuellt med det tredje tågsystemet? 

– Det ligger på mitten av 20-talet, det är den tidsramen som gäller när det gäller färdigställandet av Varbergstunnel och västlänk. 

Liberalerna väckte frågan om Öresundstågen ska göra ytterligare stopp i Åsa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".