Jahja Zeqiraj
1 av 2
Jahja Zeqiraj, socialdemokratisk ordförande i Fastighetsnämnden Foto: Ida Mikko / Sveriges Radio
Jörgen Fogelklou (SD)
2 av 2
Jörgen Fogelklou (SD) berättar att han blir hotad nästan dagligen Foto: Ida Mikko / Sveriges Radio

Politiker hotas efter temporära bostäder

Jahja Zeqiraj: Det började efter infomötet i Billdal
1:47 min

Politiker och tjänstemän i Göteborg har hotas till följd av förslagen på temporära bostäder. Men väldigt få hot har anmälts till polisen.

Även om det finns många som är positiva och stödjer förslaget på temporära bostäder så är det ändå de som är mest negativa rösterna som hörs menar Jahja Zeqiraj, socialdemokrat och ordförande i fastighetsnämnden.

– Efter informationsmötet i Billdal kom det både direkta hot och mail till mig.  

Och Jahja Zeqiraj är långt ifrån ensam. Martin Öbo är tillförordnad fastighetsdirektör och förstår den oror temporära bostäder skapar.

– Det här är en förändring som oroar människor och det har jag respekt för. Men ja, jag har också fått direkta hot till mig.

Sven Höper på Stadsledningskontoret känner igen bilden av att många tjänstemän och politiker hotas.

– Det man måste fråga sig är vilken effekt det har på demokratin när mina kollegor hotas, säger Sven Höper 

Och att det polariserade och allt mer hätska debatten är ett hot mot demokratin är det fler som håller med om. En av dom som starkt förespråkar att polisanmäls hot är Jörgen Fogelklou, politisk sekreterare från Sverige Demokraterna.

– Jag har inte hotats i det här sammanhanget, men jag får hot nästan dagligen. Och det är jätte viktigt för demokratin att det polisanmäls och att vi tar avstånd ifrån det, säger Jörgen Fogelklou.

Politiker uppmuntras självklart att anmäla hoten till polisen. Trots det så har endast tre ärenden kommit till polisens demokratigrupp. Även Byggnadsnämndens ordförande, miljöpartisten Ulf Kamne har upplevt hoten.

– Ja, det är en del av vardagen. Vi kontrollerar alltid det med vår säkerhetsgrupp, men jag tänker ju inte låta det stoppa mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".