Sofia Tholén Dahlman huvudskyddsombud på Vårdförbundet och Siv Karlsson, Kommunal, Kungälvs sjukhus.
Sofia Tholén Dahlman huvudskyddsombud på Vårdförbundet och Siv Karlsson, Kommunal, Kungälvs sjukhus. Foto: Anders Hagström, P4 Göteborg/TT

Sjukhuspersonal larmar: Ohållbar arbetssituation

"Personalen har dragit ett tungt lass"
1:29 min

För hög arbetsbelastning och många överbeläggningar har fått personalen på Kungälvs sjukhus kirurgklinik att slå larm.

I slutet av november slog anställda på kirurgkliniken larm om arbetsmiljön på Kungälvs sjukhus.

Enligt Vårdförbundet har flera incidenter inträffat på grund av den höga arbetsbelastningen i samband med att överbeläggningar på avdelningen under hösten.

Bland annat, menar facket, att kontroller har missats, att missförstånd har uppstått när patienter får byta vårdplats och att personalen inte har hunnit ge patienter den omvårdnad som de behöver.

Sofia Tholén Dahlman är huvudskyddsombud på Vårdförbundet på Kungälvs sjukhus och hon säger att situationen har varit så pressad att en del anställda har brutit ihop och gråtit på jobbet.

– De är stressade, kan inte somna och vaknar på natten och tänker ”har jag gjort rätt?”. Det är en ohållbar situation som det är nu, säger hon.

Och enligt Sofia Tholén Dahlman är det svårt att upprätthålla patientsäkerheten.

Efter fackets larm har arbetsgivare tillsatt en handlingsplan. Bland annat ska det bli fler vårdplatser på medicinavdelningen efter nyår och nattersättningen för sjuksköterskor höjs.

Och enligt Espen Amundsen som är verksamhetschef på kirurg och ortopedkliniken kommer bemanningen att öka efter nyår. 

– Personalen på sjukhuset är verkligen engagerade och gör allt för att hjälpa patienterna. Men de har dragit ett tungt lass och jag tror också att vissa patienter har fått suboptimal omvårdnad.

– Jag bedömer ändå att vi klarar patientsäkerheten. Men det är ingen hållbar på sikt så som det har varit. Särskilt ett par veckor, säger han.

Men Espen Amundsen menar också att problemet med hög arbetsbelastning inte är isolerat till kirurgkliniken.

I höst har en avdelning på sjukhuset stängts på grund av personalbrist och Amundsen säger att det är ett regionalt problem.

– Det är ingen ny situation och det är ingen situation som bara angår Kungälvs sjukhus heller. Det är ett regionalt problem.

Sofie Tholén Dahlman tycker att arbetsgivaren har lyssnat på kritiken och hon håller med om att problemen är återkommande på fler avdelningar än kirurgen och på fler sjukhus än Kungälvs sjukhus.  

– Vi behöver att våra politiker ska ta reda på vad sjukhusen behöver för att arbetsmiljön ska bli dräglig för personalen och för att vårdmiljön för patienterna ska bli säker, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".