En svartvit bild av fru justitia. Foto: Henrik Montgomery/TT
Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT
#P4Västgranskar

Nu inleds brottsutredning mot tandläkaren

P4 Väst har avslöjat att en tandläkare missbrukade och behandlade patienter. Nu inleder åklagare en förundersökning om grovt vållande till kroppsskada, något som kan ge fängelsestraff.

P4 Väst kunde i slutet av november avslöja att en tandläkare som missbrukade kunde arbeta kvar med patienter - trots att missbruket var känt av myndigheter och vårdföretaget Praktikertjänst. 

Nu inleder åklagare en förundersökning om grovt vållande till kroppsskada. 

Det var 2013 som personalen slog larm om missbruket. Vårdföretaget Praktikertjänst startade en handlingsplan och anmälde tandläkaren till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). 

Men varken Praktikertjänst eller Ivo tittade på den vård tandläkaren utfört. I stället lät man tandläkaren arbeta kvar med patienter tills han sålde kliniken under hösten 2015. 

En ny utredning från Ivo, som avslutades i december i år, konstaterade att tandläkaren har varit grovt oskicklig inom samtliga områden av yrket sedan 2007. 

P4 Väst har tidigare varit i kontakt med tandläkaren som inte vill svara på några frågor. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".