Hampus Magnussson (M)
Hampus Magnusson (M) sitter i Fastighetsnämnden
Temporära bostäder

Askimsviken bebyggs temporärt för miljoner

Hampus Magnusson (M): Det är för dyrt
1:36 min

Mellan 57 och 85 miljoner. Så mycket kommer det kosta att bygga de 57 temporära bostäderna för nyanlända i Askimsviken.

– Det kommer kosta 1-1,5 miljoner per bostad. Summan är mellan tummen och pekfingret berättar Martin Öbo, tillförordnad fastighetsdirektör. 

 – Vi förhandlar om hyran med AB Framtiden. Förhoppningen är att de boende kommer betala största delen själva.

Att det är en investering håller Jahja Zeqiraj, socialdemokratisk ordförande i Fastighetsnämnden med om. Årligen lägger nämligen staden uppemot 1 miljard på akuta boende lösningar för utsatta grupper i samhället.

– Det är kostsamma lösningar vi har nu med hotell och vandrarhem. Om vi lägger den miljarden på att bygga istället skulle det kunna generera 500 bostäder per år, säger han.

Men det är för dyrt tycker andra. Bland andra vice ordförande i Fastighetsnämnden, moderaten Hampus Magnusson, som tror att lösningen är privata hyresvärdar, privat uthyrning och permanent byggande.

– I somras drog vi i nödbromsen när vi fick uppgifter om att kostnaderna skenade och en trea skulle ligga på 25 000 kr i månaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".