Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
man framför vandrarhem
1 av 3
Bashar Muslem har precis landat i Alingsås, av de som fått uppehållstillstånd av Migrationsverket. Foto: Shamiram Demir/Sveriges Radio
kvinna framför karta
2 av 3
Julia Mårtensson är chef på integrationsenheten i Alingsås. Hon menar att nästa år kommer bli en stor utmaning för kommunen att klara, för anvisade och anhöriga tillsammans som kommer till kommunen kan landa på närmare 300 personer.
Bild på Kungälvs skylt på stadshuset, med kommunvapnet.
3 av 3
Kungälvs kommun har tagit emot strax över hälften av de anvisade nyanlända som Migrationsverket har velat skicka dit under året.

Bashar från Aleppo har fått plats i Alingsås

"Jag drömmer om att leva normalt"
1:45 min

Alingsås är en av flera kommuner som har klarat Migrationsverkets krav på att ta emot de anvisade som får stanna i Sverige. Men nästa år kan det bli problematiskt.

21-årige Bashar Muslem tvingades lämna Aleppo där han studerade på universitet på grund av kriget. Två år senare är han på plats i Alingsås, som den siste anvisade till kommunen från Migrationsverket, som nummer 102. Vi möter honom i vandrarhemmet där han bor tillfälligt. Här hoppas han kunna börja leva "normalt" och studera igen.

–  Det är en fin stad och det känns bra. Jag vill bara börja leva normalt igen, säger han.

Drömmen är att bli ingenjör, även om pappan hoppas att det blir läkare istället.

Alingsås är en av kommunerna i P4 Göteborgs sändningsområde i Västra Götaland som klarat av att ta emot de anvisade flyktingar som Migrationsverket vill att kommunerna ska ta emot i år.

Kommunen har satsat på permanenta boendelösningar, istället för korta lösningar. Bland annat har tomma lägenheter som erbjudits från det kommunala Alingsåshem gjorts om till singelhushåll.

– Först och främst har vi haft ett upparbetat arbetssätt och gott samarbete med det kommunala bostadsbolaget, och bra samarbete med andra aktörer inom kommunen, säger Julia Mårtensson, chef på integrationsavdelningen i Alingsås.

Men nästa år måste Alingsås ta till fler kortsiktiga lösningar. Då har man anvisats 155 personer från Migrationsverket, men prognoser visar att siffran kan landa på närmare 300 personer om man lägger till anhöriga till dem som kommit i år. Det blir ett rekordår i mottagande för kommunen.

Göteborgs stad, liksom Stenungsund och Strömstad har alla lyckats till närmare 100 procent med uppdraget att ta emot anvisade flyktingar. Även Öckerö kommun kommer lyckas med sitt kommuntal.
Men bland annat Partille och Härryda kommer inte kunna hålla sitt avtal. Och här ligger Kungälv sämst till. Kommunen hade fram till förra veckan (v. 51) lyckats erbjuda boende till strax över hälften av de anvisade 186 personerna.

– Vi hade hela tiden fått informationen att vi skulle få ensamhushåll, och det hade vi planerat för hela tiden. Men helt plötsligt fick vi veta att det bara fanns familjer kvar, och då fick vi helt plötsligt ställa om från en vecka till en annan, säger Miriam Markus Johansson, utvecklingsledare i Kungälv.

I en tidigare version av texten och inslaget stod det att Öckerö kommun inte kommer kunna hålla sitt kommuntal. Detta stämde inte och är nu rättat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".