Inga fall av nya könssjukdomen LGV i västsverige

LGV är en ny könssjukdom som sprids i Europa, men som är ovanlig i Sverige. Tre fall har har konsterats i östra delarna av landet, men ingen smittad har upptäckts i Göteborg eller västsverige, säger smittskyddsläkare Ann Söderberg till Radio Göteborg.

Könssjukdomen LGV, en förkortning av Lymfogranuloma, orsakas av en elakare variant av klamydiabakterie och är ganska vanlig i tropiska länder. De senaste åren har ett utbrott skett i europeiska storstäder, i sexuella nätverk bland män. Sjukdomen sprids då många slarvar med att använda kondom, eller medvetet väljer bort det.
Har sjukdomen väl upptäkts är den lättbehandlad med antibiotika.

Symptomen är från början små sår på könsorgan eller ändtarm, så småningom börjar lymfkörtlarna att svullna, men det kan ta en månad innan det sker och det gör att man risken att omedvetet smitta andra ökar.

I Stockholm görs nu regelmässiga tester i de fall som klamydia upptäcks i ändtarmen, och periodvis har det skett även här. Misstänker läkare att någon blivit smittad så sker alltid tester, men ingen smittad person har alltså upptäckts i Västra Götaland.