Stena Fastigheter
Stena Fastigheter. Foto: TT.

Stena fastigheter gjorde upp om hyrorna

"Vi är nöjda ekonomiskt"
1:45 min

Stena Fastigheter Göteborg lämnar nu processen i Hyresnämnden och överger därmed sin organisations strategi om hyreshöjningarna.

Stena Fastigheter Göteborg lämnar den stora strandningen av sammanlagt 43 000 privata hyreslägenheter som hamnat i Hyresnämnden och gör upp om nya hyror direkt med Hyresgästföreningen för sina 8 000 lägenheter. 

– Vi stödjer och var med i det beslutet att gå till Hyresnämnden. Vi tycker det blivit ganska tydligt att vi har en hyressättningsmodell som inte fungerar så väl, säger Agneta Kores, vd för Stena Fastigheter

– Samtidigt vet vi att många hyresgäster är oroliga för sin kommande hyra. Det kändes som att det var rätt tidpunkt att göra upp. 

Därmed sällar sig Stena Fastigheter Göteborg till andra fastighetsägare som förra veckan lämnade processen i Hyresnämnden för att göra upp med Hyresgästföreningen direkt.

Läs mer: Stena Fastigheter lämnar processen i hyresnämnden

Dagens uppgörelse som i genomsnitt ligger på 0.9 procent skiljer sig en hel del från Fastighetsägarnas ursprungliga krav för ett år sen på mellan 1.2 och fem procents hyresökning.

Kommer ni gå back på den här uppgörelsen eller kommer ni gå plus ekonomiskt? 

– Vi är nöjda med den uppgörelsen vi gjort idag annars hade vi förstås inte kommit överens. 

Fastighetsägarnas Rudolf Antoni i Göteborg beklagar att Stena Fastigheter lämnar deras gemensamma linje men förstår deras agerande. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".