Från restaurangvagnen på Blå tåget
Tågen rullar men inte på sitt eget trafiktillstånd. Foto: Skandinaviska Jernbanor AB

Ingen framgång för Blå Tåget

0:21 min

Skandinaviska Jernbanor AB som kör Blå Tåget som går mellan Göteborg och Stockholm fick inte stöd av Förvaltningsrätten att få sitt trafiktillstånd tillbaka.

Domen som kom på torsdagsförmiddagen från Förvaltningsrätten i Falun säger att bolaget inte har ett fungerande säkerhetsstyrningssystem.

Peter Schmidt, styrelseordförande och tillförordnad verkställande direktör för Skandinaviska Jernbanor, säger att man ska ansöka om prövningstillstånd för att kunna överklaga domen till kammarrätten.
– Ja, det är vi tvungna till. Vi måste få en rättslig instans att bedöma detta på ett sätt så att vi känner att det verkligen prövats korrekt.

Läs mer: Blå tåget stoppas från att köra
Läs mer: Överklagan nästa för Blå tåget

Under flera år har Transportstyrelsen påpekat olika avvikelser i säkerhetsstyrningen och bolaget har åtgärdat en del men inte tillräckligt enligt Förvaltningsrätten.

Företaget Skandinaviska Jernbanor AB kan försöka överklaga genom att söka prövningstillstånd i kammarrätten. Sen någon vecka rullar Blå tåget igen, men då är det ett annat bolag som kör trafiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista