Abdi visar propaganda från IS.
1 av 2
Abdi visar propaganda från IS. Foto: Carina Holmberg/Sveriges Radio
Ali Gurbe, ordförande i Somali dialouge center
2 av 2
Ali Gurbe, ordförande i Somali Dialogue Center Foto: Carina Holmberg/Sveriges Radio

Projekt ska mota IS propaganda med positiva motbudskap

"Ska lära att ifrågasätta värderingar, hat och propaganda"
2:13 min

Somalier i Göteborg satsar nu på positiva motbudskap för att hindra unga att lockas av propaganda från IS. Under tre år ska föreningen Somali Dialogue Center i ett projekt utbilda unga mentorer med uppdrag att möta ungdomar i riskzonen.

– Vi har det här projektet för att de ska kunna ifrågasätta sådana värderingar och hat. En sådan här video ska de ifrågasätta eftersom den har en massa propaganda och de måste inse att de inte ska riskera sina liv säger Abdi, en av mentorerna i projektet.

Vi sitter i föreningen Somali Dialogue Centers lokaler i Västra Frölunda. Ali Gurbe som är ordförande visar på sin telefon hur enkelt det är att hitta en video från IS på nätet som vänder sig direkt till svenska ungdomar.

Läs mer: Fortfarande mängder av IS-propaganda på nätet

Under tre år har föreningen fått nästan fyra miljoner kronor från Allmänna arvsfonden för att utbilda 30 unga mentorer i ett projekt som ska motverka våldsbejakande extremism bland unga i Sverige.

Ungdomarna ska göra dokumentärfilmer, jobba med sociala medier och sprida kunskap till fler ungdomar från Göteborg, Malmö, Borlänge och Örebro berättar Ali Gurbe.

– Om vi tillsammans gör något så kan vi ändra situationen säger Ali Gurbe, ordförande i Somali Dialogue Center.

Omkring 300 personer har rest från Sverige för att ansluta sig till våldbejakande extrema organisationer utomlands enligt siffror från Säpo. I många fall är det ungdomar som har radikaliserats i Sverige. En del av orsakerna till det är enligt föreningen till exempel utanförskap och arbetslöshet.

Abdi som själv härstammar från Somalia kom till Sverige för sju år sedan. I dag pluggar han på Lärarhögskolan och han tycker det är viktigt att ta fram positiva förebilder.

– Vi förstår ungdomarna bättre. Vi kan argumentera emot dem för vi har bättre kunskap om till exempel islam än svenskarna. Vi kan till exempel säga "Stopp där. Den där versen har ni tolkat fel", förklarar Abdi.

– Det behövs för att bygga broar mellan somalier och svenska samhället i allmänhet och även med polisen, socialen och andra myndigheter för att tillsammans jobba mot en bättre framtid, säger Abdi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".