Vad säger man egentligen under mellandagarna?
Några av de många välgångshälsningar som dyker upp i mellandagarna. Foto: P4 Göteborg

Vad ska man egentligen säga i mellandagarna?

Ingrid Olsson om mellandagshälsningar
3:19 min

Mellandagarna är en tid då välgångshälsningar kan kännas som en djungel. Vilket är egentligen det korrekta uttrycket under dagarna mellan jul och nyår?

Ingrid Olsson är språkvårdare på Språkrådet och menar att det egentligen inte finns något rätt och fel bland välgångshälsningar men att det finns vissa generella trender, som att man slutar säga god jul efter julafton.

– Man får egentligen säga vad man vill, hur länge man vill, men man önskar någon en god jul före jul och under själva julen. Sen är det lite olika om man vill säga det på juldagen och annandagen eller om man vill säga god fortsättning, säger Ingrid Olsson.

När man använder god jul efter julafton kan variera, men kanske framförallt när man lämnar över en försenad julklapp eller möter någon man inte har träffat under julen. På samma sätt tycks de flesta tänka när det gäller gott nytt år som generellt sägs innan eller under nyårsfirandet.

Mest självklart verkar det dock vara att använda sig av uttrycket god fortsättning och då menar man egentligen inte bara en god fortsättning på julen utan hela helgperioden.

God fortsättning på helgerna skulle vara en naturlig fortsättning. Man kan säga det under hela mellandagarna och då kan man mena över nyår och hela trettonhelgen.

Det är egentligen ganska svårt att göra fel och de flesta uttryck är harmlösa men det finns ett som Ingrid Olsson vill varna för och det är frasen gott slut.

– Det är inget språkligt fel men man får tänka på att det finns en del som kan ta illa upp, säger Ingrid Olsson som fortsätter att berätta om när hennes mamma använt uttrycket vid helt fel tillfälle.

– Hon hade sagt gott slut till en vän en gång och sen fått reda på att han dött snart efteråt och det kändes inte riktigt bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".