Äldre får gratis vård
Från och med årsskiftet blir öppenvården gratis för personer över 85. Bilden är en arkivbild. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

Gratis öppenvård för alla över 85 år

"Många pensionärer har det väldigt knepigt"
1:41 min

Från den första januari blir det gratis för personer över 85 år att gå till läkaren.

– Många pensionärer har det ju väldigt knepigt, så det tycker vi är jättebra, säger Irma Persson i Kortedala. 

Hon är 81 år gammal, medan maken Bror Persson är 85 år. Han kan inte själv gå till vårdcentralen, men får besök av en läkare hemma. De här besöken blir nu gratis för honom, liksom all öppenvård. Det vill säga, all vård som inte innebär att man blir inskriven på sjukhus.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström har sagt att det idag finns en risk att äldre låter bli att gå till läkaren på grund av kostnaden.

Men Marie-Louise Gefvert, primärvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, räknar inte med att äldre kommer att uppsöka vården oftare för att det nu blir gratis.

– Men om vi skulle se en ökad tillströmning av sjuka äldre är det ju jättebra att den här reformen genomförs, så att den här patientgruppen i så fall har möjlighet att få den vård som de har rätt till, säger hon, och konstaterar att landstinget i så fall skulle behöva utöka sin kapacitet. 

För Irma och Bror Persson gör reformen inte så stor skillnad, eftersom de inte behöver oroa sig för pengar, men det känns ändå tryggt att veta att läkarbesöken blir gratis nu.

– Det kan ju bli dåliga tider, man vet ju aldrig, säger Bror Persson.

Klicka här för att se en lista över de välfärdsreformer som regeringen presenterade i höstens budget. Flera av dem träder i kraft den första januari. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".