Torsk fångas.
Arkivbild. Foto: Cornelius Poppe/TT.

Torskfiskestoppet efterlevs inte

"Ser att folk fuskar med detta"
1:21 min

Från och med nyårsdagen stoppas det kustnära fritidsfisket efter torsk på västkusten. Syftet är att skydda bestånden och gäller liksom tidigare år under tre månader.

Det är det årliga stoppet av kustnära fiske av torsk och liknande fiskarter som träder i kraft vid årsskiftet. Numera är det lättare för länsfiskekonsulenterna att notera när förbudet inte efterlevs.

– Vi får en hel del information och vi har även sett på sociala medier att folk fuskar med detta, säger länsfiskekonsulent David Solstorm på länsstyrelsen i Västra Götaland.

– Det finns de som är ute och fiskar, fotograferar och lägger upp sina bilder, fast man inte får fiska.

Vad gör ni då?

– Det är lite svårt med bevisbördan, när man bara hittar saker på sociala medier. Om vi tar någon på bar gärning, så beslagtar vi och upprättar en polisanmälan. Men det vill till att vi får tag i dem på bar gärning.

Vanan att ta en snabb bild på fisken och sedan slänga i den är lagbrott.

– Det är olagligt. Fotograferingen är en onödig hantering som ger fisken en försämrad chans att överleva, så det är olagligt, säger han.

Förbudet som alltså gäller varje år omfattar torsk, bleka, kolja och dessutom havsöring som det är förbjudet att fiska efter från den första januari till den sista mars. Fångar man en av de här arterna av misstag så är man skyldig att omedelbart återutsätta den. Men hur stor effekt det här fiskeförbudet har är svårt att mäta.

– Den biologiska effekten är väldigt svår att utreda på redan svaga bestånd, och det här är ju en liten åtgärd för att hjälpa bestånden på traven. Först och främst måste folk börja respektera fiskereglerna och förstå att de är till för att hjälpa fisken och inget annat, avslutar  David Solstorm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".