Nordstan en vinterkväll.
Nordstan en vinterkväll. Foto: TT.

Befarat fyrverkeribråk stänger Nordstan

"Ett redskap för att skapa en tryggare situation"
1:23 min

På nyårsafton stänger Nordstan i centrala Göteborg redan 21, sedan man fått tips om planerad ordningsstörning med hjälp av fyrverkerier.

– Nordstans köpcentrum kommer att stänga klockan 21 i stället för vid midnatt, på begäran av polisen som befarar oroligheter med fyrverkerier, säger Jonas Ransgård, moderat oppositionsråd i Göteborg.

Är inte det här att ge upp inför buset?

– Det är en tråkig utveckling, men det är ett redskap bland flera för att skapa en tryggare situation för allmänheten.

Nordstan är ett lite annorlunda köpcentrum genom att det, trots att det ligger under tak, inte är någon fastighet utan består av gator vars tillgänglighet Göteborgs stads politiker ytterst ansvarar för via en detaljplan.

Hittills har det rödgröna styret i Göteborg sagt nej till att stänga Nordstan före midnatt, medan allianspartierna velat begränsa öppethållandet. Den här engångsåtgärden är beslutad av fastighetskontoret, säger Jonas Ransgård, som inte känner till varifrån uppgifterna om förväntat en stökig nyårskväll i Nordstan kommer.

– Jag vet inte var polisen fått sin information ifrån, men de har kontaktat kommunen och sagt att de fått tips om att de ungdomsgäng som håller till i Nordstan planerar en större ordningsstörning under nyårsnatten, med angrepp på ordningsvakter.

Polisen har ändå extra bevakning fram till stängning och det finns också extra ordningsvakter.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".