Nordmarkens fritidsgård
För tredje kvällen i rad sköts raketer in i Nordmarkens fritidsgård i Kungälv. Foto: Niklas Göransson/Nyheter STO

Stökig nyårsnatt i Göteborg

Polisen: "Vi blir angripna när vi kommer"
2:30 min

Nyårsfirandet i Göteborgsområdet var enligt polisen ganska stökigt och raketincidenterna oroar polisen.

Från klockan 22 på nyårsaftonen till klockan sex på nyårsdagens morgon har drygt 50 händelser rapporterats in som har att göra med att ungdomar skjutit raketer och smällare mot bostäder, kollektivtrafik och så kallad blåljuspersonal under utryckning. En ambulans på uppdrag besköts med flera raketer i Kortedala.

Med anledning av att raketer under nyårshelgen medvetet på många håll riktats mot poliser och ambulanser på utryckning efterlyser Polisförbundet en översyn av hur raketer används.

– Det är ett allvarligt arbetsmiljöproblem och också attacker mot demokratin, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz till TT.

Strax efter midnatt larmades polis och räddningstjänst till Rymdtorget där ungdomar slog sönder och satte eld på bilar. Ungdomarna har också fortsatt kasta smällare i området. Även socialkontoret fick några rutor krossade.

Det har under natten också varit flera misshandelsfall, dock utan allvarligare personskador, enligt polisen.

Flera mindre bränder har inrapporterats och räddningstjänsten har behövt rycka ut till ett tiotal containerbränder runt om i Göteborg som troligtvis startats med nyårsraketer eller smällare.

På Gårdstensskolan hade någon skickat in en raket som orsakade en rökutveckling som räddningstjänsten fick vädra ut, i övrigt inga brandskador på skolan.

För tredje kvällen i rad sköts raketer mot Nordmarkens fritidsgård i Kungälv, rapporterar Nyheter STO. Raketer placerades i brevlådan och orsakade sedan stor förödelse i lokalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".