Gustavo Dudamel
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Dudamel dirigerar i Wien

En man som en gång utsetts till Årets Göteborgare dirigerar Wienerfilharmonikerna i dagens tv-sända nyårskonsert.

Det blir ännu ett karriärsteg för Gustavo Dudamel som en gång var chefsdirigent för Göteborgs symfoniker (GSO).

Gustavo Dudamel, 35, blir den yngste dirigenten i den klassiska nyårskonsertens 75-åriga historia. Tv-sändningen går ut till 90 länder och uppskattningsvis 50 miljoner tv-tittare.

Dudamel, som för närvarande är konstnärlig ledare för såväl Los Angeles-filharmonikerna och Simon Bolivar-orkestern i sitt hemland, är en av de klaraste lysande stjärnorna inom den klassiska musikvärlden. Han har även gjort sig känd för sitt arbete med kulturskolan El Sistema hemma i Venezuela.

För en svensk publik är Gustavo Dudamel mest känd för sin tid som konstnärlig ledare för GSO mellan 2007 och 2012. Då var han så framgångsrik att han utsågs till årets göteborgare år 2010.

Att Gustavo Dudamel ska dirigera nyårskonserten ses som ett generationsskifte. Vanligtvis är det mer rutinerade dirigenter i slutet av sina karriärer som får uppdraget, som Zubin Mehta eller Mariss Jansons, den senare ledde konserten i fjol.

– Det är en stor ära för mig att bli utvald att få dirigera de berömda Wienerfilharmonikernas nyårskonsert, säger Dudamel i en intervju med New York Times och tillägger:

– Det är väldigt roligt att med musikens hjälp få ta steget in i ett nytt år fyllt med förhoppningar inför en så stor publik.

Årets konsert kommer att kretsa kring det faktum att Wienerfilharmonikerna fyller 175 år och att det dessutom är 150 år sedan den allra mest kända Wienvalsen, "An den schönen blauen Donau" uppfördes för första gången.

Enligt New York Times har Gustavo Dudamel bestämt konsertens program efter världsläget och den oro många känner i vår tid. Bland annat insisterade Dudamel på att filharmonikerna ska framföra Johann Strauss den yngres polka "So ängstlich sind wir nicht!" (Så oroliga är vi inte).

Nyårskonserten sänds i SVT2 med start 11.15.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".