Tredje Långgatan
Tredje Långgatan blir sommargågata. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Tredje Långgatan blir permanent gågata

"Vill vi se fler sådana här gator"
1:17 min

Tredje Långgatan i Göteborg har varit gågata på sommaren i två år. Nu blir gatan permanent gågata på sommaren.

– Vi började i maj 2015 och har gjort undersökningar under tiden. Vi har kollat vad både verksamheter, boende och besökare tyckte om gatan och vi har sett att de har varit väldigt positiva till det. Sen har vi fått finjustera vissa saker under försökets gång och testa hur vi kan få det att funka ännu bättre. Och det finns en del saker som vi jobbar vidare med, säger Samaneh Lomander, planeringsledare på Trafikkontoret.

Vad betyder en permanent gågata på sommaren för området i framtiden?

– Många tycker att det här är ett jättetrevligt inslag i gatumiljön så vi ser det bara positivt. Sedan har vi ju en långsiktig vision om att vi vill skapa de här rummen där man kan vistas. Hur man kan omvandla ett gaturum som består av parkeringar och bilar till någonting annat där människor kan mötas och umgås. Framåt vill vi se fler sådana här gator, vi vill testa och se hur man kan göra om gator och det är en spännande utveckling, säger Samaneh Lomander.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".