Tjej som åker jetski och infälld bild på ung tjej
1 av 2
Emma-Nellie Örtendahl tog VM guld nyligen i jetski Foto: Simon Palfrader/Madeleine Blidberg (infälld bild)
Ung vit tjej med blont långt hår med mittbena i närbild. Ljusgrå tröja på sig.
2 av 2
Emma-Nellie Örtendahl älskar att åka jetski. Foto: Madeleine Blidberg/Sveriges Radio

18-åring är världsmästare i jetski

"Jag brukar köra i älven och träna"
0:54 min

Emma-Nellie Örtendahl från Älvängen tränar i Göta älv och har redan många meriter i bagaget, trots att hon bara är 18 år.

Redan som 11-åring började Emma-Nellie Örtendahl åka jetski tillsammans med sin pappa och fastnade snabbt för sporten. I mitten av december tog hon VM-guld efter tävlingar i Dubai och redan innan har hon ett EM-guld och ett VM-guld i slalom.

Jetski är likt en vattenskoter, men du står upp hela tiden och maskinerna är lite mindre och man tävlar i olika lopp.

– Man kan jämföra det med motocross ungefär, alla startar samtidigt. Jag kör 15 minuter plus ett varv och så är det först i mål, säger Emma-Nellie Örtendahl.

På somrarna tränar hon i Göta älv, inte alls långt ifrån hemmet i Älvängen, men det är lite tröttsamt att åka samma sträcka hela tiden berättar hon.

– Sen så finns det ju jetskibanor ute vid Tjörn och Orust. Så dit åker jag för att pricka in på bojarna så man får rätt vinkel och allt.

Härnäst väntar första VM-deltävlingen i slutet av mars eller början av april i antingen Sri Lanka eller Shanghai. Och Emma-Nellie Örtendahl hoppas på att kunna leva på sporten framöver.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".